Csávázás

Felhívjuk a Kedves Partnereink figyelmét, hogy az idei évben megnövekedett vetési varjú, dolmányos varjú, ill. fácán kártétel várható!

Ennek okai:

  • Megnövekedett varjú populáció.
  • Egyre nagyobb a madár általi fertőzött terület nagysága.
  • A madarak a megszokott élőhelyeikről, amik a korábbi években nem voltak kezelve madár ellen, kiszorulnak, és új területeken is megjelennek.
  • A szomszédos és nem kezelt táblákról is nagyobb számban vonulhatnak át táplálékot keresve.

A varjú Magyarországon védett - eszmei értéke 50.000Ft - így elpusztítani nem lehet.

Ellene való védekezés a hagyományos hang, fényhatásokon alapuló védekezés mellett a vetőmag csávázása vadriasztó szerekkel is szükségessé válik.

 

Azonban a csávázás, mint a többi kémiai védekezés sem jelent önmagában 100%-os védelmet, főleg a kritikus tömeges megjelenés esetén. Javasolt a több technológia együttes alkalmazása a sikeresebb védekezés érdekében! A csávázószerrel történő védekezés alapja, hogy a károsító néhány szem kivétele után a területet ott hagyja, tovább nem táplálkozik az adott területen. Amennyiben fokozott a madár jelenlét, úgy a több madár több mag kivétele után fogja elhagyni a területet. Ami a csávázásnál állandó tényező, (van ráhatásunk) a vetőmagra juttatott csávázószer mennyisége.Ezeket figyelembe véve ajánlott az elvetett területet figyelemmel kísérni, a védekezi lehetőségeket kombinálva alkalmazni, nem kizárólag a kiegészítő védekezésre – csávázásra – hagyatkozni.

Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy lehetőségük szerint a még csávázandó vetőmagokat mihamarabb bocsájtsák rendelkezésünkre, mivel a mi csávázási kapacitásunk is véges.

A nálunk vásárolt vetőmagokat nyitvatartási időn belül (8:00-16:00) a vásárlásokkal egy menetben ki tudjuk adni, azonban a behozott magokat (elsősorban) 07:00-08:00-ig adjuk ki, Nagykanizsa Sörgyár utca 9 szám alatt! A behozott magoknál átvételkor minden tétel esetén rögzítésre kerül a zsák fémzárszáma és súlya a későbbi adminisztráció érdekében. Kérjük, amikor hozzánk érkeznek, ezekkel az adatokkal legyenek tisztába, hogy gördülékenyebb legyen az átadás-átvétel! A csávázás után a magok az eredeti csomagolásba kerülnek vissza, (ha a fémzár nem ragasztva volt, akkor annak visszavarrása) a zsák levarrása után. A csávázás költsége tartalmaz minden egyéb a csávázással kapcsolatosan felmerülő költséget (logisztika, adminisztráció, zsák visszavarrása, csávázószer stb.)

 A csávázás díjáról érdeklődjön elérhetőségeink egyikén.

Németh András
+36 30 969 6400